Etil Alkol ve Laktik Asit Fermantasyonlarının Teknolojide Kullanım Alanlarının Araştırılması

Öncelikle Etil alkol nedir kısaca sizlere bunun cevabını vererek konumuza giriş yapalım istiyoruz. Etil alkol, kimyasal bileşik olarak nitelendirilebilir. Bazı bitki çeşitlerinin, meyvelerinin, tahıllarının köklerinin belli başlı fermantasyonlara uğratılarak elde edilmesine ayrıca organik çözücü olarak kullanılmasına, görüntüsünde su gibi renksiz ama kokulu olan ayrıca yanıcı özelliği bulunan kimyasal bir bileşkeden oluşmaktadır. Alkollü içeceklerde kullanıldığı gibi bazı şuruplarda da çözücü olarak kullanıldığı bilinmektedir. İçilen her alkollü içecekte etil alkol bulunmaktadır. Ancak etil alkol oranı alkollü içeceklerde ne çok az ne de çok fazla kullanılmamalıdır.

Etil Alkol Fermantasyonu Nedir?

Bakterilerden veya bazı mayalar tarafından oluşmaktadır. Glikoz parçalanır ve sonrasında pürivattan maddesi elde edilir. Pürivattan kimyasalı ile bir takım işlemler yapıldıktan sonra elde edilen kimyasalın bu seferki adı Asetaldehit olan kimyasal elde edilir. Pürivattan çıkarılan kimyasalın 1 CO2 elementi olduğunu belirtelim. Asetaldehit kimyasalından ise NADH2 elementi çıkarılır ve ortaya hidrojenler çıkarılır. Ortaya çıkan sonuç ise Etil alkoldür. Bu sebeple Etil Alkolün nasıl elde edildiği yani fermantasyona uğratılarak elde edildiğini gözlemledik.

laktik-asit

Laktik Asit Fermantasyonu Nedir?

Laktik asit fermantasyonuna giriş yapmadan önce Laktik Asit nedir kısaca sizleri bilgilendirelim. Süt asidi olarak belirtebiliriz. Yani özellikle bitkilerin sütünde bulunur. Ya da ekşi sütten elde edilebilen bir asit türüdür. Laktik asit aynı zamanda spor veya egzersiz yaptığımız zaman vücudumuzda oluşan enzim sonucunda ortaya çıkan yorgunluk belirtisi ile de karşımıza çıkmaktadır.

Laktik Asit Fermantasyonu ise; Oksijen yetersizliği ile karşılaşıldığında hayvan ya da insanın hücrelerinde oluşan fermantasyon çeşididir. Bu durum glikozun, glikoz ile parçalanması durumudur. Bu parçalanmanın sonucunda elde edilen bazı moleküller ortaya çıkar. Bunlar, ikişer tane olmak üzere ATP, NADH ve pürivattan bulunmaktadır. Son olarak glikozun tekrar parçalanabilmesi için NADH2 molekülünde bulunan hidrojen başka bir moleküle aktarılma işleminin yapılması gerekir. Bunun için NAD+ ‘nın tekrar ortaya çıkması sağlanmalıdır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.