Suyun özellikleri ve canlılar için önemi

Su,canlıların hayatta kalması için gereken temel ögelerdendir.Bu yüzden suya “Yaşam sıvısı” da denir.Su çıplak gözle bakıldığında renksizdir.Tüm canlılar için vazgeçilmez, yaşam için gerekli tatsız ve kokusuz bir temel maddedir.

Vücudumuzun %70 i su olması suyun insanlar için önemini yeterince göstermektedir.Günlük olarak su idrar, dışkı, vücuttan ve akciğerlerden çıkan nem sonucu kaybedilmektedir.Eğer yeterli ve düzenli alınmazsa metabolizmamız yavaşlar ve aksamaya başlar.Günlük olarak aktivitemize ve ortam koşullarına bağlı olarak minimum  2-2.5 litre su içilmesi gerekmektedir.

Solunum için gerekli olan oksijenin vücuda alınabilmesi için suda çözünmesi gereklidir.

Çözücü özelliği:Su bir çok reaksiyonda çözücü görevindedir, enzimlerin çalışabilmesi için uygun bir ortam sağlar.

Suyun iyi bir çözücü olmasına aşağıdaki örnekleri verebiliriz:

Tuz, sulu ortamda kendini oluşturan elementlere ayrılır.

Su kanda madde taşınmasını, metabolik atıkların seyreltilmesini ve atılımasını sağlar.

Besinlerin sindirimi gibi vücuttaki bir çok hayati olayda görev alır.

Su,vücut içinde organik ve inorganik birleşiklerin taşınmasını sağlar.Bu şekilde dokuların osmatik basıncı, PHve iyon dengesi sağlanmış olur.

Buharlaşama Özeliği: Suyun sıvı halden gaz haline geçmesidir.

Ani sıcaklık değişimlerinde, gaz haline geçerek vücudun korunmasını sağlar.Gaz haline geçerkende belli bir miktar ışığı soğurması ve vücudun serinlemesini sağlar.Vücudun terlemesi, su kaybı ile beraber bir miktar ısıyı da uzaklaştırır.

Su sıcak havadaki ısıyı soğurur ve kendi içinde depolanmış ısıyı daha soğuk olan havaya verir.Bu özelliği sayesinde su, hava sıcaklığını kararlı hale getirir.İnsan vücudunun sıcaklığının belli bir derecede kalması da bu özelliğindendir.

Kohezyon Kuvveti ve yüzey gerilimi:

Su molekülleri hidrojen bağları ile birbirine bağlanarak güçlü  bir kohezyon kuvveti oluşturur.suyun farklı bir molekülle tutunması ise adhezyon kuvvetini oluşturur.Bu özelliğii sayesinde bitkinin odun borularında tutunarak suda çözünmüş maddelerin taşınmasını sağlar.

Örnek: Bitkilerin ksilem borularında suyun taşınması ve hayvanlaarda kanın hareketini verebiliriz.

Suyun yüzeydeki hücreleri arasında oluşan gerilime yüzey gerilimi denir.Bazı böcekler bu özelliğini kulllanarak su yüzeyinde yürürler.

Özgül ısısının yüksek olması: Su +4 C derecede özgül ağırlığa sahiptir.Bunun altında ve üstünde hacmi ve özgül ağırlığı değişir.Su 0o C ‘de donarken yapısında hidraojen bağlarının bulunmasından dolayı, moleküller arası mesafe büyür ve bunun sonucunda özgül ağırlığı küçülür.Bu sayede tatlı sularda yaşayan hayvanların kışı donmadan geçirebilmesi sağlanmıştır.

Eğer suyun donarken hacmi de küçülseydi; buz kütleleri suyun dibine çöker, suda yaşayan bitki ve hayvanların hayatını etkilerdi.

 

 

 

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.