Hatayın Ana Vatana Katılması

Hatay’ın Anavatana Katılması (30 Haziran 1939)

1921 Ankara Antlaşması’ndan sonra Suriye sınırımız çizilmiş ve Hatay ülke sınırları dışında kalmıştı.Türkiye Fransa arasında yapılan antlaşmaya göre Hatay’da özel bir yönetim kurulacaktı.Buradaki halkın resmi dil Türkçe olacak ve Türk parası kullanacaktı.Hatay halkına geniş haklar verilmiş ve Lozan Antlaşması’nda onaylanmıştı.

Hatay Türk nüfusunun yoğun olduğu bir yerdi ve Misak-i Milli sınırları içinde yer alıyordu.Misak-i Milliye aykırı olarak Hatay’ın Türkiye sınırlar dışında kalması başta Mustafa Kemal omak üzere tüm Türk halkını üzmüştü.Mustafa Kemal “kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz” diyerek Hatay’ı alacağımıza inanıyordu.

Fransa 1936 da Suriye’den mandater yönetimi kaldırdı.Bu durumda Hatay’ın Suriye sınırları içinde kalmaması için Türkiye konuyu Milletler Cemiyetine taşıdı.Hatay’ın geleceğine Hatay halkı karar vermeliydi.Cemiyet Hatay’da bağımsız bir devlet kurulması kararını verdi.Halbu ki Hatay Türkiye Cumhuriyet’ine bağlanmak istiyordu.

2 Ekim 1938 de Bağıösız Hatay Devleti kuruldu  ve  ilk Cumhurbaşkanı olarak Tayfun Sökmen seçildi.II.Dünya savaşı tehlikesi ile İngiltere Türkiye kendi yanında yer alsın diye Hatay’ın Anavatana katılmasını destekledi.23 Haziran 1939 da Türkiye Fransa arasında antlaşma yapıldı.Hatay Meclisi 29 Haziran tarihinde Türkiye Cumhuriyet’ine katılma kararı aldı ve Türkiye -Suriye sınırı yeniden düzenlendi.Son olarak çizilen sınırımız Türkiye-Suriye sınırıdır.

Hatay sorunu Misak-i Milli’ye uygun olarak çözülmüş.Fakat Mustafa Kemal Atatürk Hatay’ın anavatana katılmasını görememiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.