Ülkemizdeki kömür madenlerini araştırarak harita üzerinde gösteriniz. Odun ve kömür çeşitleri, kurutulmuş bitki ve bitki tohumlarının kabukları kat yakıtlara örnektir. Oluşum devirlerine göre; linyit, taş kömürü, antrasit gibi farklı isim almış olan kömür, en önemli kat fosil yakıttır. Hayvan ve bitkiler milyonlarca yıl toprak altında kalarak fosil yakıtlara dönüşür.
Günümüzde en yaygın kullanılan katı fosil yakıt, kömürdür. Kömür; soba ve kaloriferlerde ısınma, tren ve gemilerde yakıt olarak ve termik santrallerde elektrik enerjisi elde etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Kömürün kullanılması sonucu oluşan hava kirliliğinden dolayı ulaşımda kömür yerine petrol, son zamanlarda elektrik enerjisi kullanılmaya başlanmıştır. Katı fosil yakıtlar, yakıldıklarında çevreye yüksek miktarda kül ve karbondioksit gazı vermekte bu da çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bu yüzden katı yakıtlar mümkün olduğu kadar az kullanılmalıdır.
Kömür Çıkan Yerler
– Adana (Karaisalı)
– Kahramanmaraş (Afşin – Elbistan)
– Amasya (Merzifon – Suluova)
– Manisa (Eynez, Soma ve Işıklar)
– Bolu (Mengen)
– Erzurum (Kükürtlü)
– Sivas (Uluçayır- Divriği)
– Zonguldak
– Nevşehir (Gülşehir)
– Kütahya (Tunçbilek – Tavşanlı)
Linyit
Yaygın olarak hemen her bölgemizde çıkarılır. Ege bölgesi linyitleri oldukça kalitelidir. Manisa’da Soma, Kütahya’da Tavşanlı, Tunçbilek ve Değirmisaz, Amasya’da Çeltek ve Erzurum en önemli çıkarım yerleridir. Kahramanmaraş’ın Elbistan, Muğla’nın Yatağan linyitlerinin kalori değeri düşüktür. Bu nedenle termik santrallerde kullanılır.
Taş kömürü
Zonguldak ve çevresindedir. Burası Türkiye’nin tek maden kömürü havzasıdır.
çok güzel
güzel ama harita pek belli değil…
çok teşekkürler gerçekten o kadar çook yardımcı oldunuzki anlatamam çok teşekkürler çok saolun.