Savurganlığın zararlarıyla ilgili gözlemlerinizi defterinize yazınız. Dinimiz savurganlığı yasaklamıştır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de, “… Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.” ve “… Gereksiz yere de saçıp savurma.” buyurmaktadır. Çünkü savurganlığın birçok zararı vardır. Örneğin, evinde televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşyaları varken yenilerini alarak gereksiz harcama yapan kimse, başkalarına muhtaç duruma düşebilir.
Elektrik, benzin, doğal gaz gibi maddelerin gereğinden fazla tüketilmesi, fiyatlarının yükselmesine, dolayısıyla insanların bunlar için daha fazla para ödemesine yol açar.
Savurganlık, doğaya zarar verir. Örneğin, ağaçtan yapılan kağıt, mobilya ve benzeri eşyaların iyi kullanılmaması, ağaçların fazla tüketilmesine neden olur.
Zamanın boşa harcanması, insanın başarısını engeller. Gelecek güne aktarılan iş, o güne ait işin yapılmasına engel olur. İşler gününde yapılmazsa önemini yitirir ve bir yarar sağlamaz. Onun için atalarımız, “Demir, tavında dövülür.” demiş ve “Bugünün işini yarına bırakma.” diye öğüt vermişlerdir.
Son Yorumlar