Din ile ahlak arasındaki ilişkiyi, yukarıda verilen “İslam güzel ahlaktır.” ve “Müminlerin iman bakımından en olgunu ahlakı en güzel olandır.” hadislerini dikkate alarak değerlendiriniz. Din güzel ahlaka niçin önem verir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Dinimizin amacı insanları iyiye, doğruya ve güzele yönelterek onların mutlu olmalarını sağlamaktır. Bunun için din öncelikle ahlak ilkelerinin davranışlara yansımasını öğütler. Bireyin ve toplumun huzur içinde yaşaması, güzel ahlakın benimsenmesi ve yaygınlaşmasına bağlıdır.
İslam dininde ahlaka ve güzel davranışlara büyük önem verilmiştir. Kur’an-ı Kerim, güzel ahlaklı olmayı tavsiye etmiştir.
Allah, seçkin kulu Hz. Muhammed’i insanlığa örnek bir insan olarak sunmuş ve onun güzel ahlakını övmüştür. Nitekim Peygamberimiz hakkında, “Gerçekten sen büyük bir ahlak sahibisin.” buyurmuştur. Hz. Aişe de onun ahlakını soran bir kimseye, “Onun ahlakı Kur’an’dı.” cevabını vermiştir.
Peygamberimiz, “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” diyerek davranışlarıyla bizlere örnek olmuştur. Bir başka hadisinde de “Müminlerin iman yönünden en üstünü, ahlakı en güzel olandır.” buyurarak din ve ahlak arasındaki ilişkiye dikkatimizi çekmiştir. Hz. Ali de “Güzel ahlak sahibi olun; çünkü o sahibini yüceltir. Kötü ahlaktan uzak durun; çünkü o soylu bir insanı dahi alçaltır.” diyerek güzel ahlakın insanı yücelteceğine vurgu yapmıştır.
Ahlak ile din birbirini tamamlar. Dinin tavsiye ettiği ahlaki kurallar, iş ve davranışlarımıza değer katar. Din doğruluğu, yardımlaşmayı ve sabırlı olmayı öğütler ve bunların güzel sonuçlarına dikkat çeker. Dinimizce haram sayılan yalan söylemek, hırsızlık yapmak, iftira etmek gibi davranışlar ahlaki olarak da kötü kabul edilir.
Son Yorumlar