BEYİN FIRTINASI YAPIYORUZ
Kötülüklere karşı duyarsızlık, toplum içinde herkesin zarar görmesine sebep olabilir. Küçük gibi görünen bir zararın büyük felaketlere nasıl dönüştüğüne ilişkin aşağıdaki hikayeyi okuyunuz. Kötü davranışlar konusunda neler yapılabileceği hakkında arkadaşlarınızla beyin fırtınası yapınız. Ulaştığınız sonuçları maddeler halinde yazınız.
Vaktiyle kocaman bir gemide küçük bir cıvata vardı. İki çelik levhayı birbirine bağlayan küçük cıvatalardan biri, gemi Hint Okyanusunda yol alırken gevşemeye başladı. Düşmekten korktu; öteki cıvatalar, “Sen düşersen biz de düşeriz.” diye seslendiler. Teknedeki çivilerin sesi duyuldu bu kez: “Biz de çok sıkıştık, biraz gevşeyelim.” dediler. Demir kaburgalar yalvardı:
“N’olur gevşemeyin, tutmazsanız mahvoluruz biz!” Küçük cıvatanın gevşeme isteği hızla yayıldı her tarafa. Gemi titremeye başladı. Kaburgalar, çelik levhalar, cıvatalar, küçük çiviler el ele verip küçük cıvataya bir sözcü yolladılar. Gevşememesini istediler. Yoksa gemi parçalanır, hiç biri vatanına kavuşamazdı. Küçük cıvata böylesine önem verilmesinden çok hoşlandı, yerinde duracağını bildirdi sözcüye.
1 – İnsan, içinde yaşadığı toplumun üyesidir. Toplumda yaşanacak olumsuzluklar, kendisini de etkiler. Bu tutum ve davranışları görmemezlikten gelmek doğru değildir. Herkes gücü ve sorumluluğu yettiği ölçüde bu olumsuzlukları düzeltmeye çalışmalıdır. Aksi takdirde toplumun tüm bireyleri zarar görür.
2- Kötü davranışlar toplumdaki huzur, mutluluk, güven ortamına zarar verir. İnsanlar arasındaki sevgi ve saygıyı zedeler. Yardımlaşma ve dayanışma duygularını yok eder. Bu nedenle kötü davranış gösterenlere karşı duyarlı olmalıyız.
3- Örneğin okul eşyalarına zarar veren arkadaşlarımızı kibarca uyarmalıyız.
4- Yalan söyleyen, başkalarını aldatan, dedikodu yapan ve kötü davranışlar sergileyen arkadaşlarımıza bu davranışlarının uygun olmadığını anlatmalıyız. Bu davranışımız aynı zamanda sorumlu bir vatandaş olmamızın gereğidir.
Son Yorumlar