İstanbul ve Çanakkale boğazlarının ülkemiz açısından önemi nedir? Türkiye, 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre Boğazlardan gemi geçişini kontrol etmekte ve gemilerden ağırlıkları ölçüsünde geçiş ücreti almaktadır. Ayrıca savaş sırasında Boğazları istediği gibi açma ve kapama yetkisini elinde tutmaktadır. Bu nedenle Boğazlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin siyasi, askeri ve ekonomik gücünü arttırmaktadır.
İstanbul Boğazı üzerindeki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri de Türkiye’nin stratejik gücünü artıran önemli geçitlerdir. Çünkü, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri ile Avrupa ülkeleri arasındaki kara yolu bağlantısı bu köprüler üzerinden sağlanmaktadır.
“İstanbul Boğazı, bütün diğer boğazlardan üstündür. Çünkü iki denizi ve iki dünyayı tek anahtarla açmaktadır.” Bu söz ünlü Fransız yazar Petrus Gyllius (Cillus)’a aittir. Geçmişten günümüze bütün dünyanın ilgisini üzerinde toplayan İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazından meydana gelen deniz yolu “Türk Boğazları” adıyla anılır.
Bir dünya haritası incelendiğinde boğazların önemi kendiliğinden ortaya çıkar. Boğazlar, Karadeniz’in ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin deniz yoluyla tek çıkış kapısıdır. Hazar Denizi ve çevresindeki ülkelerin petrollerinin dünya pazarlarına ulaştırılmasının en ekonomik yolu yine boğazlardır. Aynı zamanda Avrupa ile Asya kıtaları arasında en yakın nokta olarak kıtasal geçişin sağlandığı yerdir. Günümüzde yılda yaklaşık 50.000 gemi Türk Boğazlarından geçiş yapmaktadır. Dünya ticaretinde önemli bir geçiş yolu olan boğazların önemi her geçen gün daha da artmaktadır.
Son Yorumlar