Tozlaşma döllenme ve çimlenmeyi açıklayınız. Tozlaşma: Erkek organın başçığındaki polenlerin (çiçek tozlarının) aynı tür bitkinin dişi organının dişicik tepesine taşınmasına tozlaşma denir. Tozlaşma su, rüzgar, kuşlar, böcekler, insanlar sayesinde gerçekleşir.
Döllenme: Yumurtalığa ulaşan polenlerdeki erkek üreme hücrelerinden biri yumurtayı döller. Döllenmiş yumurta zigot olarak adlandırılır. Zigot, gelişerek embriyo denilen bitkinin ilk taslağını, modelini oluşturur.
Döllenme sonucu tohum taslağı gelişerek tohumu, tohumun içinde bulunduğu yumurtalık da gelişerek meyveyi oluşturur.
Çimlenme: Döllenme olayından sonra oluşan tohumlar, su, yağmur suları, rüzgar ve canlıların etkisiyle çevreye dağılır. Çevreye dağılan tohumlar, uygun ortam şartlarında su alarak şişer ve kabuğu çatlayarak embriyosu serbest kalır. Bu olaya çimlenme denir.
Çimlenme demek, tohumun canlı kısmı olan embriyonun bölünüp çoğalarak kök, gövde, yaprak kısımlarını oluşturup, bitkiyi meydana getirmesi demektir. Çimlenme sırasında embriyonun ihtiyacı olan besin, besi doku (çanak) tarafından karşılanır. Çünkü bu esnada yaprakları olmadığı için embriyo fotosentez yapamamaktadır.
Son Yorumlar