Helallik almak ne demektir? İnsanların kalbini kırmamak, iftira etmemek, yalan söylememek, ibadeti terk etmemek, kendisine yapılmasını istemediği bir davranışı başkasına yapmamak Alevilik – Bektaşilik’te önem verilen ilkelerdendir. Bu ilkelere aykırı bir davranışta bulunan kişi, kul hakkına saygısızlık etmiş olur. Bu kişinin, düzenlenen cem töreninde kusurlarını itiraf etmesi, haksızlık ettiği insanlardan helallik dilemesi gerekir. Buna, rızalık almak denir.
Cem törenini yöneten dede, ceme başlamadan önce şu çağrıyı yapar: “Mümin, müslim bacı kardeşler! Cemlerimizde küskün, alacaklı, verecekli, gönül kırmış kişilerin yeri yoktur. Kul kuldan razı olmadıkça Tanrı kuldan razı olmaz. Bu meydan, barış ve kardeşlik meydanıdır. İçinizde küskünler varsa birbiri ile görüşsün, barışsın. Kimin kimden alacağı varsa gelsinler…”
Yapılan bu çağrıdan sonra küskün olanlar barıştırılır. Birine kötü davranıp onun kalbini kırmış olan kimse, bu davranışından dolayı özür diler ve kalbini kırdığı kişi ile helalleşir. Ceme katılan diğer kişiler de yanındakilerle görüşür, birbirlerinden hoşnut olduklarını ifade ederler. Kişilerin birbirleriyle helalleşerek hoşnutluklarını ifade etmelerine razılık denir.
Son Yorumlar