Cem, semah, musahiplik, Hızır Orucu kavramlarını not ediniz. Her kavramla ilgili birer cümle kurunuz ve bu kavramların ifade ettikleri anlamları değerlendiriniz.
Cem; toplanmak, bir araya gelmek ve bütünleşmek demektir. Cemler, eskiden dergahlarda, meydan evi denilen mekanlarda gerçekleştirilirdi. Kentleşmeyle birlikte zamanla cemevi adı verilen mekanlarda gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Cemi dede yönetir.
Semah, Alevi-Bektaşi cemlerinde ceme katılanların manevi coşku halinde kendilerinden geçerek ilahi bir aşkla ayakta dönmeleridir. Alevi-Bektaşiler, evrende bulunan her şeyin döndüğünden hareketle Allah’a olan aşk ve sevgilerini semahla ifade ederler.
Musahiplik, evli olan iki kişinin aileleriyle birlikte dedenin huzurunda kurban keserek hayat boyu “yol kardeşi” olmaya söz vermesine denir. Musahipliğin temeli dayanışma ve paylaşmadır. Medineli Müslümanlar nasıl evlerini, işlerini, tarlalarını, bağ ve bahçelerini Mekke’den göç eden Müslümanlarla paylaştılarsa musahipler de sahip olduklarını yol kardeşleriyle paylaşırlar.
Hızır Orucu, Alevilik-Bektaşilikte çok önem verilen Hızır orucu genellikle şubat ayının 13, 14 ve 15. günlerinde tutulur. Bu oruç, şu olaya dayandırılır: Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin bir gün hastalanır. Hz. Fatıma, üzgün bir durumda babasına gider ve bu durumu bildirir. Allah Resulü, torunlarının şifa bulması için dua eder ve iyileşmeleri hâlinde kızı Fatıma ve damadı Hz. Ali’ye üç gün oruç tutmalarını tavsiye eder. Onlar Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in iyileşmesi üzerine üç gün adak orucuna niyet ederler.
Son Yorumlar