Tanker Kazasının Getirdiği Ekolojik Sorunlar
Rusya’dan yüklediği ham petrolü İtalya’ya götürmek üzere Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na giriş yapan Kıbrıs Rum bandıralı Nasia adlı tanker, kuru yük gemisi Ship Broker (Şip Brokır) ile çarpıştı. Ship Broker kısa sürede tamamen yandı ve Anadolu Kavağı’nda karaya oturdu. Ama Nassia (Nasya) adlı tanker aralıksız süren patlamalarla günlerce yandı. Yirmi dört insan yaşamını yitirdi. Ya deniz kuşları, balıklar! Kısaca denizi mesken edinen canlılara ne oldu? Onlar hakkında kesin rakamlar belirlenemiyor. Ancak alınan bir habere göre kazadan iki gün sonra vücutları petrole bulanmış altı yunus balığının Karaburun’da karaya vurduğu belirtiliyor. Peki, dumanı bulut zannedip dalış yapan ve zehirli dumanla birlikte aşırı ısı ile karşı karşıya gelen kuşlar, bir anda ölümü yaşayan canlar, martılarımız, balıkların yumurtlama alanları, uzun zamandır hasret kaldığımız balıklarımız ne olduğunu anlayamadıkları yağlı bir siyahla boğuşuyorlar. Deniz suyu çoktandır kaybettiği saflığının hayalini kurarken bir darbe daha yedi. Petrol ise adeta keyfedercesine denize yayılırken havadaki oksijen suya geçemiyor ve zaten zorla soludukları oksijeni bulamayan canlılar, gururla ama sitemle ölümü yeğliyorlar. Böylece kaza sonucu denize yayılan petrol, yoğun bir çevre kirliliğine yol açıyor. Bu kaza, insanları, hayvanları, bitkileri kısaca canlıları ve doğayı bütün gücüyle sabote ediyor.
Bilim ve Teknik Dergisi, 1994, sayı 318, s. 30
Tanker kazasının doğal çevreye ne tür zararlar verdiğini açıklayınız.
Tanker kazaları, denizlere çok yüklü miktarlarda petrol karışmakta, denize ve deniz canlılarına bu petrol çok büyük zararlar vermekte canlıların ölümlerine sebep olmaktadır. Denize dökülen petrolün temizlenmesi de çok güç olmakta, maalesef şirketler döktükleri petrolü temizlemekte de ağırdan almaktadırlar.
Doğal çevrenin korunması için bizlere düşen görevler nelerdir?
– Çevreye karşı duyarlı olmalıyız. Çevreye gelebilecek herhangi bir zarar karşısında hızlı olarak tepki vermeli, bizim çevreye vermememiz gerektiği gibi başkalarının da çevreye zarar vermesine çeşitli şekillerde baskı grupları oluşturarak engel olmaya çalışmalıyız.
– Doğal kaynaklarımızı korumalı ve bilinçli tüketmeliyiz. Örneğin toprakların erozyon ile aşınmaması için gerekli önlemleri almalı, suyu boşa akıtmamalıyız.
– Çöpleri her zaman çöp kutusuna atmalı, yetkililerce o çöpler kontrollü olarak toplanmalı, gerektiği şekilde yok edilmeli ve geri dönüştürülmelidir.
– Hava, toprak, ve suyu iyi korunmalı, onların kirlenmesini önleyici tedbirleri almalı ve uygulamalıyız. Atık yağların toprağa ve suya dökmemeli, ısınma için kömür gibi yakıtlar kullanmamalı, zorunlu hallerde motorlu taşıtları kullanmalıyız.
– Çevre konusunda bilinçlenmeli, yakınlarımızın da duyarlı olması için çaba sarfetmeliyiz.
güzel