Bölgenizin coğrafi özelliklerini göz önünde bulundurarak bölgeniz için en uygun ekonomik faaliyetin hangisi olduğuna karar veriniz. Neden bu kararı verdiğinizi açıklayınız. Ülkemizde çeşitli ekonomik faaliyetler yapılmaktadır. İklim, yüzey şekilleri, su kaynakları gibi coğrafi özellikler ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesinde etkilidir.
Aşağıda bazı önemli hayvancılık faaliyetlerine yer verilmiştir. Fotoğraflarda hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı yerlerin en belirgin özellikleri:
Ülkemizde en önemli ekonomik faaliyetler arasında tahıl, naranciye, sebze, meyve, endüstri bitkilerinin tarımı gelir.
Başta iklim olmak üzere, yüzey şekilleri ve su kaynakları tarımın yanı sıra hayvancılık faaliyetlerini de çeşitlendirir. Narenciye tarımı Akdeniz ve Ege Bölgelerinde, balıkçılık Karadeniz Bölgesi’nde yoğun
yapılır.
Diğer ekonomik alanlarda olduğu gibi sanayi faaliyetleri ile coğrafi özellikler arasında da yakın bir ilişki vardır. Fabrikaların önemli bir kısmı, ham maddelerin çıkarıldığı yerlerde kurulur. İklimin, ulaşımın ve yüzey şekillerinin uygun olduğu Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde sanayi faaliyetleri yoğunlaşmıştır. Rüzgârın en sert ve sürekli estiği Ege kıyı şeridinde rüzgar türbinlerinden elektrik elde edilmesi de ekonomik faaliyetler ile coğrafi özelliklerin ilişkisine bir örnektir.
Buğday, Karadeniz kıyıları hariç her bölgede yetiştirilebilirken fındık, Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetiştirilir. Muz tarımı, Anamur (Mersin) ve Gazipaşa’da (Antalya) yapılırken elmanın tarımı, yurdumuzun hemen her bölgesinde yapılabilir. Doğu Anadolu Bölgesi, büyükbaş hayvancılık açısından elverişli koşullara sahipken İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri küçükbaş hayvancılık için uygun koşullara sahiptir.
Son Yorumlar