Forexte Kendi Stratejini Nasıl Geliştirebilirsiniz? Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Piyasada bir sürü işlem sistemleri mevcut: Otomatik olarak işlem yapan sistemler, Meta Trader 4 yazılımları, kara kutu altında al sat sinyali veren özel programlar ve daha nice süper bilgisayar programları. Sakin olun ve paranızı boşa harcamayın. O sistemlerin hiçbiri size istikrarlı para kazandırmaz. O yüzden kafanızı bu tür sahte pazarlamalarla hayal âlemine götürmeyin. Bazı programların para kazandırdığını gördüm ama sistemi uygulamak, sadece düğmeye basmaktan ibaret değildir. Disiplinli bir sistem dahilinde çalışmak başarının sırrıdır.
Bu piyasada istikrarlı işlem yaparak uzun vadede kazançlı olmak istiyorsanız teknik analiz, para yönetimi ve psikolojiyi disiplinle bir araya getirmeniz gerekir. Ayrıca gidip bu programlara yüzlerce dolar verip öğrenme ve test edip uygulamaya harcayacağınız zamanı kendi stratejinizi uygulamaya harcayabilir ve o paralarınızı yatırım sermayesi olarak kullanabilirsiniz.
Sistem Geliştirmek Nasıl Olur?
Sistem geliştirirken piyasa hareketlerini görmeniz çok önemlidir. Bu yüzden sisteminiz, trendleri ve yan giden piyasa koşullarını size en kısa zamanda işaret etmelidir. Geliştirdiğiniz bir stratejiyle bu iki koşulu görmeniz kesinlikle mümkündür.
Eğer sadece trendleri yakalamak veya yan giden piyasa koşullarını görmek üzerine strateji geliştirirseniz pek iyi olmaz. Sadece trendler üzerinde durursanız makaslar sizi yiyip bitirir ve sadece yan giden piyasa koşullarını analiz etmeye kalkarsanız trendleri çok geç görürsünüz.
Dolayısıyla, teknik analiz araçlarını bir araya getirirken iki koşulu da düşünmemiz ve bir ara yol bulmamız lazım. Bir taraftan trendleri erken görmeliyiz, öteki taraftan da gerçek trend sinyallerini sahte olanlardan ayırmalıyız.
Sistem geliştirmek, aslında fazla zamanınızı almayacak ama geliştirdiğiniz sistemi tanıtım hesabında denemek, istatistikler tutmak ve sonuçları analiz etmek zamanınızı alacaktır.
1. Zamanlama: Öncelikle uzun vade mi, kısa vade mi ya da günlük trader mı olacaksınız, buna karar vermelisiniz. Hayat koşullarınıza, günlük işinize göre ve bir pozisyonu ne kadar süre açık tutmak istediğinize bağlı olarak bir sistem geliştirmeniz gerekecek. Bütün gün ekran başında olacak mıyım, yoksa günde bir iki saat bakıp, işlem yapıp çıkacak mıyım?
Bu faktörleri göz önünde bulundurun, hayatınıza objektif bakın ve kendiniz için istikrarlı bir şekilde uygulanması muhtemel olan bir koşul seçin.
2. Trendleri belirleyen indikatörler seçin: En önemli amaçlarımızdan bir tanesi, trendleri elimizden geldiğince erken belirlemektir. Bunun için klasik metot olan kesişen ortalamaları kullanacağız: Bir tane hızlı ortalama ve bir tane de yavaş ve hızlı olanın, yavaş olanın üzerinden geçmesini bekleyeceğiz. Ortalamaların çaprazlaması trend belirlemenin en pratik yoludur.
3. Trend teyidi için indikatör kullanmak: Ortalamaların çapraz kesişmesi, trend oluşumunu görmemizi sağlasa da yeterli değildir. Fiyatların piyasada oynaklığıyla makas yemek istemiyorsak trendi teyit edecek başka araçlara da bakmakta fayda var. MACD, stokastik ve RSI fiyat hareketlerinin yönünü göstermede bize yardımcı olurlar. Ben, genellikle ya stokastik ya da RSI kullanırım ama piyasada MACD’yi kullanan da birçok insan da var. Bu, gerçekten kişisel bir seçim ve ekranı nasıl görmek istediğinize de bağlı.
4. Riskinizi belirleyin: işlem yapmaya başlamadan önce ilk yapacağınız şeylerden bir tanesi, ne kadar kaybedeceğinizi belirlemek. Para yönetiminde bu konuyu pratik olarak göreceğiz. Ancak bu faktörü burada belirtmemin nedeni stratejinize dâhil olması gerekliliğidir!
Bu miktar, yine sizin belirleyeceğiniz bir şeydir. Hiç kimse, sizin risk sınırlarınızı sizden daha iyi tanımlayamaz.
İyi bir trader ne kadar kaybedeceğini, ne kadar kazanacağından daha iyi hesaplar!
Bu hesaplamaları yaparken piyasa koşullarını göz önünde bulundurmanız ve fiyat hareketlerine göre stop seviyeleri tayin ederek risk belirlemeniz gerekir. Bu konuyu para yönetiminde göreceğiz. Para yönetimi, bu piyasada ayakta durup duramayacağınızı tayin edecek önemli faktörlerden bir tanesidir.
5. Giriş ve çıkış noktaları: Platformda işleme girmeden önce nerede işleme gireceğinizi ve nerede kar alacağınızı bilmeniz lazım. Aşağıda, kendim için yaptığım bir excel şablonu var. Ben, bu şablonu doldurmadan önce platformda işlem açmam. Siz de işlemlerinizi bir plana sokmak için kendinize bir şablon geliştirirseniz çok faydalı olur.
Pratik, kolay anlaşılır ve net… En önemli şey, işleme hazırlanmaktır çünkü pozisyon açıldıktan sonra, artık piyasa ne yapacaksa yapıyor.
Eğer gün içerisinde stratejinize uygun göstergeler oluştuğu zaman ekrandan işlem yapacaksanız yine stop seviyenizi ve hedef seviyenizi önceden tayin etmekte fayda var. Böylelikle işleme girdikten sonra kafanız karışmaz ve planınızı uygularsınız.
İşlemlerden çıkarken birkaç metot kullanabilirsiniz:
• Eğer fiyatlar sizin lehinize ilerlerse platformunuzda izleyen stop kullanarak stopunuzun fiyatı takip etmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle fiyatlar geri dönerse az da olsa kâr almış ya da uğrayabileceğiniz zararı en aza indirmiş olursunuz.
• İşlem platformunuza hedef koyarsanız ve piyasa hedefe gelirse pozisyonunuz otomatik olarak kapanır. Benim tüm işlemlerimde hedef noktası işlemi girerken tayin edilir ve piyasa o seviyeye gelirse işlemim otomatik olarak kapanır.
• Bir başka işlemden çıkış metodu da manueldir. Bunun için bir kuralınız olması lazım ve disiplinli bir şekilde uygulamanız gerekir. Örneğin, eğer trende girdiyseniz ve hareketli ortalama çizgileriniz trend sonunda öteki yönde çapraz kesiştiği zaman işlemden çıkabilirsiniz. Manuel olarak stop kullandığınız zaman fiyatlar sizden yana ilerlerse aşama aşama stop ilerletmekte fayda olacaktır.
Yukarıda gördüğünüz şablonda üç tane hedef bulunmaktadır. Fiyatlar hedeflere geldiği zaman stoplar 1. hedefte giriş noktasının altına ve daha sonraki hedeflere ilerledikçe önceki hedeflerin altına getirilerek izlenir. Böylelikle, ani fiyat hareketlerinde biraz daha temkinli davranmış oluruz.
- Sistem kurallarınızı yazın ve uygulayın: Bu, belki de kendiniz için yapabileceğiniz en büyük iyiliktir. Stratejinizin koşullarını yazın ve tüm koşullar gerçekleştiği zaman işleme girin ve işleminizi stratejinize göre yönetin. Bu kitabın sonunda, sizlere bazı stratejiler vereceğim ve bu stratejiler kendi stratejinizi geliştirmekte size örnek olacaktır.
- İşlem kayıt defteri: Yaptığınız her işlemin bir kaydını tutmanız gerekir. Bu, başarısız olduğunuz işlemleri size göstermek ve nedenlerini araştırmak için çok önemli bir araçtır. Tembel olmayın!
Yanda iki örnek var:
Bu tablolarda gördüğünüz gibi, birbirinden tümüyle farklı iki hafta! Tahmin edersiniz ki 1. örneğin tamamlandığı hafta sonu keyfim bir hayli yerindeydi.
İkinci örnekteki hafta sonunda ise analiz zamanı ve dur, bak, dinle moduna girdik. Moralim bozuk muydu? Elbette! Ama elime bir şişe votka alıp hayatın anlamını sorgulamaya başlamadım! Nerede hata yaptığımı analiz etmek için kendimi tüm hafta sonu kapattım. Fon yönetimimdeki fonlardan bir tanesine ve işlem öneri hizmetine 2 hafta ara verdim. Sadece küçük hesabımın üzerinde yaptığım izlenimlere göre işlemler yaptım ve piyasayı ve kendimi tekrar gözden geçirdim.
Bu kitabı da bu dönem içerisinde bir araya getirmemin nedeni, tekrar her şeyin üzerinden geçmekti!
Kaybedeceğiniz anlar olacak. En iyi traderların bile kötü ayları olmuştur ve bundan kaçış yok. Allah sizi inandırsın, geçmişte, benim de miğde ağrıları çektiğim zamanlar az değil .
Biliyorum, duymak istemiyorsunuz ama Eğer finansal emtia piyasalarında işlem yapacaksanız kaybetmeye alışın. Bunu aşarsanız başarılı olursunuz.
Son Yorumlar