Relatif Güç Endeksi (RSI Relative Strength Index) Nedir? RSI’yi Nasıl Kullanmalıyız? RSI, stokastik osilatörü gibi aşırı alış ve satış noktalarını tayin eder. Stokastik gibi 0-100 arası ölçülür ama genellikle RSI daha hızlı hareket ettiği için alt sınır 30, üst sınır da 70 olarak tutulur.
Aşağıdaki grafik, stokastik örneğinde kullandığımız grafiğin aynısı ama şimdi stokastik yerine RSI koyduk.
RSI osilatöründe eğer çizgi 30 alt sınırın altına inerse aşırı satış ve 70 üst sınırın üstüne çıktıysa aşırı alım gösterir ve bu seviyelerden geri dönmek için bir pozisyon arayışında olmamız lazım. RSI osilatörünü de yan giden piyasalarda kullanırsanız daha başarılı sonuçlar elde edersiniz.
Ayrıca trend oluşumu için de kullanabilirsiniz. 30 ve 70 değerlerinin arasına 50 değerini de koyun. Eğer aşağıya doğru bir trend oluşacağını düşünüyorsanız ve kısa gidecekseniz RSI 50’nin altında, uzun gidecekseniz 50’nin üstünde olsun. Eğer yukarı doğru bir trendin oluşacağını düşünüyorsanız, RSI 50 seviyesini yukarı doğru geçerse trendin o yönde gittiğine dair güçlü bir göstergedir.
Genel olarak tüm göstergelerin kendilerine göre zayıf noktaları vardır. Bu yüzden traderlar filtrelemek için birkaç indikatörü beraber kullanırlar. Yukarıda anlattığım indikatörler en sık kullanılanlardır ve bunları tanıtım platformlarında kullanarak alışmanızı ve test etmenizi ve hatta sonuçlarınızı yazıp bir istatistik tutmanızı tavsiye ederim.
Çalışmalarınızı grafikler üzerinde ne kadar çok denerseniz o kadar faydalı olacaktır. Başarınız sadece çalışarak ve bol bol uygulama yaparak gelebilir.
Son Yorumlar