Mürekkep balığı ve ahtapotlar, tehlike anında mürekkep kesesinin salgısı olan siyah bir boyayı suya püskürtürler. Böylece düşmanlarıyla aralarında bir boya perdesi oluştururlar. Salgılanan bu sıvı bir süre sonra suyun içinde gözden kaybolur.
Peki, bir maddenin başka bir maddenin içinde çözündüğünü nasıl anlarız?
Bir madde ile maddeyi karıştırdığımızda, maddenin bir tanesi diğerinin içinde kayboluyor yada onunla karışıyorsa o maddeler için çözündü diyebiliriz.
Deniz suyu içinde çözünen, birbirinden farklı pek çok madde vardır. Deniz suyunda çözünmüş hâlde bulunan hangi maddeler olabilir?
Deniz suyu içinde çözünmüş sayısız mikatarda madde vardır. Belli başlılarını sayacak olursak, tuz, kireç, oksijen gibi çeşitli gazlar olabilir. Çeşitli toprak ve balık kalıntıları gibi maddeler de deniz suyu içinde çözünmüşlerdir.
Bu maddelerden hangilerini çözücü hangilerini çözünen olarak sınıfl andırabilirsiniz?
Tuzlu su örneğinden gidersek, tuz çözünen, suda çözen maddedir.
Her maddenin deniz suyu içindeki çözünme miktarı ve hızı birbirinden farklıdır. Peki bu maddelerin çözünme miktarına ve hızına etki eden etmenler neler olabilir?
Çözünme miktarına etki eden faktörler, 1- Sıcaklık çözünme hızını etkiler, 2- Çözünen maddeyi küçük parçalara bölme 3- Çözeltiyi Sallama, Karıştırma, 4- Basınç Artışı 5- Çözücü Miktarı 6 Ortak İyon Etkisi – Detaylı bilgi için çözünürlülük hızı
Son Yorumlar