5. Etkinlik: Boşluk Doldurma “Sandviçe ne oldu?” sorusuna cevap oluşturacak şekilde, aşağıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere, verilen kelimelerden uygun olanları yazınız.
Kelimeler: vitaminler, ince bağırsak, pankreas, mekanik, tükürük, kimyasal, proteinler, yutak, enzimler, mide, mide asidi, kan, salgı, kalın bağırsak, yemek borusu, karaciğer
Metin: Sandviçimizi dişlerimizle kopardığımızı ve çiğnemeye başladığımızı düşünelim. Bu işlem mekenik sindirimdir. Mekanik sindirim, besinlerin yapısı değişmeden küçük parçalara ayrılmasıdır. Ağzımızdaki bezler tarafından tükürük salgılanır. Tükürük bu yiyeceklerin ıslanmasını ve kolay yutulmasını sağlarken aynı zamanda ağızda kimyasal sindirimin de başlamasını sağlar. Kimyasal sindirim besinlerin enzimler yardımıyla çok küçük moleküllere ayrılmasıdır. Tükürükte bulunan enzim, ekmekteki nişastaya etki eder ve nişastanın küçük moleküllere ayrılmasını sağlar. Sonra beinler önce yutağa oradan da yemek borusuna iletilir. Yemek borusundaki kaslar yardımıyla da mideye gelir. Midede hem mekanik hem de kimyasal sindirim gerçekleşir. Midedeki kimyasal sindirimde besinlerin değişime uğraması mide asidi ve midenin salgıladığı enzimler sayesinde sağlanır. Bu enzimlerden biri proteinlerin parçalanmasını sağlar. Mide kaslarının hareketi ile besinler iyice karıştırılır. Yaklaşık üç saat sonunda sandviçimiz yoğun bir sıvı haline gelir. Artık mideden ince bağırsağa geçmeye hazırdır. İnce bağırsağa pankreastan ve karaciğerden salgılanan salgılar gelir. İnce bağısakta yağ protein ve nişastanın sindirmi tamamlanır. Sandviçimiz artık vücudumuzun kullanabileceği küçük moleküller haline gelmiştir. Bu küçük moleküller ince bağırsakta emilerek kana geçer. Vitaminler küçük öoleküllü olduğunda sindirilmeden kana geçer. Besinlerin hepsi sindirilmez ve artıklar oluşur. Bu artıklar kalın bağırsağa geçer ve vücuttan atılır.
7. sınıf fen ve teknoloji dersi koza yayınları çalışma kitabı 13 sayfa boşluk doldurma etkinliği çözümü, en doğru cevap sizin verdiğiniz cevaptır.
Son Yorumlar