3.12. Etkinlik Geleneklerimiz Cevapları

Çevrenizdeki örnek bir olaydan yola çıkarak ya da büyüklerinize danışarak aşağıdaki olayları anlatınız (Olaylarda geleneklere göre gerçekleştirilen törenler anlatılacaktır.).

Dünürcülük (Kız isteme)

Halk arasında “dünürlüğe gitme”  “elçiliğe gitme”  denen bu gelenek erkeğin kendisinin veya ailesinin beğendiği kızı isteme olayıdır.  Erkek tarafının ileri gelen karşı tarafça da sevilen sayılan kişiler dahil edilerek hayırlı gün kabul edilen perşembe ve pazar geceleri kızı babasından “Allah’ın emri peygamberin kavliyle” istemek üzere gidilen törenlerdir. Tabi geleneklere göre kız evi naz evi kız verilmek isteniyorsa da, hemen olumlu cevap verilmez, terslenmez de düşünmek için zaman istenir.

Nişan

Kız verildiğinde söz kesme töreni de yapılır. Nişan gününe karar verilir.  Söz kesildikten sonra şerbet içme törenine geçilir. Tatlılığın devam etmesi, hoşnutsuzluğun olmaması için şerbet içilir. Bu şerbet kızın kesin verildiğinin de göstergesidir. Ayrıca kız tarafı alınacak eşyaları ve isteklerini bildirdiği bir liste verir. Nişan ve düğün tarihleri de konur. 

Nişan kız evinde kadınların katılımıyla daha çok eğlence töreni tertip edilerek yapılır. Nişan da yüzükler takılır ve erkek tarafı geline takılarını  takar hediyelerini verir. Bu mutlu olay düzenlenmiş olan eğlence ile kız tarafından kutlanmış olur. Nişan evlilik yolunda atılan en büyük adımdır.

Kına Gecesi

Kına gecesi düğünden bir gün önce kız evinde kadınlar arasında yapılan geceye denir. Bu gece çok önemsenmiş çok çeşitli gelenekler çıkmıştır. Örnek erkek evinin çatısına bayrak asmak, bayrak yemeği dağıtmak, bu bayrak düğünün başladığını ilanı olmaktadır.

Kız evinde yapılan gece de geline kına vurulmakta hüzünlü bir tören düzenlenmektedir. Bol bol gelin ağlatılmaktadır. Geline yakılan kınadan oraya gelen misafirlere de dağıtılmaktadır. Geline kına yakan kişinin de mutlu bir evlilik sürdüren bir kişi olmasına da dikkat edilir. gelinin avucuna kına ile birlikte altın koymak adettendir.

Gelin uğurlama

Kına gecesinin ertesi günü düğün günüdür. Kız evinde hazırlıklar sona ermiş artık gelin uğurlanacaktır. Düğün günü erkek tarafı toplanır kız tarafına gelin alamaya gelir. Gelin evden ayrılırken gelinin beline babası tarafından kırmızı bir kuşak bağlanır. Bu kemere gayret kemeri denmektedir. Hayır dualarla gelin evden çıkarılır. Mutlu ve aydınlık bir hayatı olsun diye  geline  evden çıkarken arkasından ayna tutulur.

Düğün

Düğün günü konuklar ağırlanır, yemekler ziyafetler verilir. Davullar eşliğinde gelin almaya gidilir. Damat traşı, güvey giydirme gibi adetler vardır.

Gelin karşılama

Gelin oğlan evine girerken, kapının eşiğine ve tavanına yağ, bal gibi şeyler sürülür ki gelin ev halkıyla iyi geçinsin. Gelinin başından şeker, bozuk para, atılır bolluk ve bereket getirsin diye. Düğün akşamı damat yemeği verilir. Damat uyumlu olsun diye odanın kapısına bıçak saplanır. Kapı önünde kilit açılır. O akşam evde olanların kollarını bağlamalarına izin verilmez.

Bu olayların sizce kültürümüzdeki yeri nedir? Düşüncelerinizi yazınız.

Düğün törenleri kültürleri gelecek nesillere taşımak için en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu törenlerde yaşlı nesiller genç nesillere bizzat uygulama ile gelenek ve görenekleri uygulamalı olarak aktarmış olurlar.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.