20. Aile

20. Aile 7 sınıf sosyal bilgiler çalışma kitabı 55. sayfa

Türk çocukları, öteki ülkelerdeki çocuklara benzemezler. Üç yıl doğuda kaldım, bir defa olsun, bir çocuğun ağladığına şahit olmadım. Okula gidenlere rastladıkça dikkat ettim, yaşlı Osmanlılar gibi sakin ve ağırbaşlı idiler. Şunu da söyleyeyim ki çocukların bunca sevgi ve özen gördükleri bir ülke daha görmedim, gariptir, erkekleri kadınlarından daha titiz ve şefkatlidir. Cuma günleri (bizim
pazarımız, onlarda cuma günüdür) veya bayramlarda onları görmeli. Osmanlı, oğlunun elinden tutup onu sokağa çıkarır, adımlarını adımlarına uydurur. Yorulduğunda sırtına alır.

Veya yanı başına oturtur ve şefkatli bir sesle konuşur; onu görenler… çocuğa gülümser­ler ve babayı, ihtiyarlığında destek olacak bir evlada sahip olduğundan dolayı tebrik eder­ler.
Çocuk büyüdükçe bu şefkat, baba otoritesinin sürmesi için gerekli olacak şekilde daha az belirli olmaya başlar ve yerini daha ağırbaşlı ve mesafeli bir sevgiye bırakır. Delikanlı artık babanın karşısında resmi ve saygılı bir ifadeyle ve bakışlarını kaldırmadan durmak zorundadır. Baba izin vermeden karşısında oturamaz. Onunla ve annesiyle konuştuğunda ağa baba ve nine kadın diye hitap eder.
F.H.A. Ubucini, 1855’te Türkiye, C 2, s. 51, 52.

Yukarıdaki metni okuduktan sonra soruları cevaplandırınız.

• Metinden hareketle Türk aile yapısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Türk aile yapısında fertler aile kurumuna sıkı sıkıya bağlıdır. Babalar çocukların eğitimine çok önem verir, onlara şefkatle davranır, çocuklara değer verir. Çocuklar büyüyünce babalarına ve büyüklerine saygı gösterir, onların karşısında nasıl saygılı davranacağını bilir. Bütün bu saygı ve sevgiden Türk aile yapısı korunmuştur.

• Dışarıda karşılaşılan kişilerin davranışları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Dışarıda karşılaşan insanlar, babanın çocuğa şefkatinden dolayı, aradaki sevgiden dolayı mutlu olurlar. Onlara gülümserler, babanın yaşlılığında güvenebileceği bir dal olduğunu düşünürler.

• Aile içi iletişimde dikkatinizi en çok çeken nedir?

Çocuk büyüdükçe bu şefkat, baba otoritesinin sürmesi için gerekli olacak şekilde daha az belirli olmaya başlar ve yerini daha ağırbaşlı ve mesafeli bir sevgiye bırakır. Bu kısım çok dikkatimi çekti, bu intizam ve özen yetiştirme davranış dozu çok iyi.

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.