1924 Anayasası ne zaman ve nasıl kabul edildi? 1924 Anayasası, Cumhuriyetin ilan edilmiş olmasına ve organlarının oluşturulmasına karşın, olağanüstü bir dönemde çıkarılmış olan 1921 Anayasası ve değişiklikleri, devlet ihtiyaçlarına cevap veremez olmuştur. Saltanat da kaldırıldığına göre, devletin ihtiyaçlarına cevap verecek ve toplumu yönlendirecek yeni bir Anayasanın oluşturulması, gerekmektedir.
İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni rejimin Anayasasını onaylanmadan önce, anayasa hukuku açısından önemli 3 yasa çıkarmıştır. Bunlardan biri, bir kişi hem asker hem de milletvekili olamayacağı, İkincisi, tüm okulların Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmasına ve üçüncü kanun da, Hilafetin kaldırılması yasasıdır.
1924 Anayasası kurucu meclis tarafından değil, İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından hazırlanmıştır. Anayasa, Meclisin 20 Nisan 1924 günlü toplantısında kabul edilmiştir. 1924 anayasasında bir takım değişiklikler yapılmışsa da 1961 Anayasası çıkana kadar yürürlükte kalmıştır. 1924 Anayasası kısa, basit, sağlam yapılı ve kendi içinde tutarlı bir Anayasadır.
Son Yorumlar